מטבע לייטקוין מול ביטקויין: סקירה כללית
במהלך השנים האחרונות, העניין הציבורי במטבעות קריפטוגרפיים השתנה באופן דרמטי. אבל עם הכניסה לשנת2020, התעניינות המשקיעים בקריפטו גברה.
המוקד העיקרי של העניין הזה היה ביטקוין, שהיה זה מכבר השם הדומיננטי במטבעות קריפטוגרפיים – לא מפתיע שכן זה היה הכסף הדיגיטלי הראשון שתפס באמת.
עם זאת, מאז ייסוד הביטקוין ב-2009, מאות מטבעות קריפטוגרפיים אחרים נכנסו לשוק, לדוגמא דוג׳וקויין. למרות שהוכח יותר ויותר שקשה למטבעות דיגיטליים לבלוט בהתחשב בתחרות הרבה, מטבע לייטקוין הוא אחד שאינו ביטקוין שהצליח לעמוד בתחרות. LTC הוא אחרי ביטקוין ונחשב למטבע הדיגיטלי השישי בגודלו לפי שווי שוק.
קווים מנחים שחשוב להכיר:
- גם ביטקוין וגם לייטקוין הם מטבעות קריפטוגרפיים. ביטקוין, שמקורו ב-2009, הוא המותג הדומיננטי; Litecoin, שנוסדה שנתיים לאחר מכן, היא אחת המתחרות המובילות שלה.
- נכון למרץ 2021, שווי השוק של ביטקוין הוא טריליון דולר, בעוד של לייטקוין הוא 13.7 מיליארד דולר.
- לייטקוין יכול לייצר מספר גדול יותר של מטבעות מאשר ביטקוין ומהירות העסקאות שלו מהירה יותר, אבל גורמים אלה הם בעיקר יתרונות פסיכולוגיים עבור המשקיע ואינם משפיעים על הערך או השימושיות של המטבע.
- ביטקוין ולייטקוין משתמשים באלגוריתמים קריפטוגרפיים שונים: ביטקוין משתמש באלגוריתם SHA-256 הוותיק, ו-Litecoin משתמש באלגוריתם חדש יותר בשם Scrypt.
קווים דומים בין מטבע לייטקויין לביטקויין
על פני השטח, לביטקוין וללייטקוין יש הרבה מן המשותף. ברמה הבסיסית ביותר, שניהם מטבעות קריפטוגרפיים מבוזרים. בעוד שמטבעות פיאט כמו הדולר האמריקאי או הין היפני מסתמכים על גיבוי של בנקים מרכזיים עבור ערך, בקרת מחזור ולגיטימציה, מטבעות קריפטוגרפיים אינם כפופים לסמכות מרכזית: הם מסתמכים רק על שלמות ההצפנה של הרשת עצמה
לייטקוין הושק ב-2011 על ידי מהנדס גוגל לשעבר צ'רלי לי, שהכריז על הבכורה של "גרסת הלייט של ביטקוין" באמצעות הודעה שפורסמה בפורום ביטקוין פופולרי. מאז הקמתו, לייטקוין נתפס כתגובה לביטקוין . ואכן, המפתחים של Litecoin עצמם הצהירו זה מכבר שכוונתם היא ליצור את ה"כסף" ל"זהב" של הביטקוין.
מסיבה זו, מטבע לייטקוין מאמצת רבות מהתכונות של ביטקוין שלפי לי ומפתחים אחרים הרגישו שעבדו היטב עבור המטבע הקריפטוגרפי הקודם, ומשנה כמה היבטים אחרים שצוות הפיתוח הרגיש שניתן לשפר.
הוכחת עבודה
דמיון חשוב אחד בין ביטקוין ללייטקוין הוא ששניהם הוכחה למערכות אקולוגיות בעבודה. זה אומר שהתהליך הבסיסי שבו שני מטבעות הקריפטו נכרים – כלומר, נוצרים, מאומתים ואז מתווספים לפנקס חשבונות ציבורי, או בלוקצ'יין – דומה ביסודו (אם כי לא בדיוק זהה, כפי שנראה להלן).
אחסון ועסקאות
עבור משקיע, רבים מהמרכיבים הבסיסיים של עסקאות עם ביטקוין ולייטקוין דומים מאוד גם כן. ניתן לקנות את שני מטבעות הקריפטו הללו באמצעות החלפה או לכרות באמצעות אסדת כרייה. שניהם דורשים "ארנק" אחסון דיגיטלי או קר על מנת להיות מאוחסנים בבטחה בין עסקאות.
יתר על כן, המחירים של שני מטבעות הקריפטו הוכחו לאורך זמן ככפופים לתנודתיות דרמטית, בהתאם לגורמים החל מעניין המשקיעים ועד לתקנות ממשלתיות.
הבדלים בין מטבע לייטקוין לביטקויין
שווי שוק
תחום אחד בו ביטקוין ולייטקוין נבדלים באופן משמעותי הוא בשווי השוק שלהם, שווי השוק הכולל של כל המטבעות המצטיינים.
נכון למרץ 2021, הערך הכולל של כל הביטקוין במחזור הוא בסביבות טריליון דולר, מה שהופך את שווי השוק שלו לגדול יותר פי 70 מ-Litecoin, ששוויו הכולל של 13.7 מיליארד דולר. או נמוך תלוי במידה רבה בפרספקטיבה היסטורית. כשאנו לוקחים בחשבון ששווי השוק של ביטקוין היה בקושי 42,000 דולר ביולי 2010, הנתון הנוכחי שלו נראה מדהים.
הביטקוין כרשת עדיין מגמד את כל המטבעות הדיגיטליים האחרים. המתחרה הקרוב ביותר שלה הוא Ethereum, המטבע הקריפטו השני בגודלו, בעל שווי שוק של כמעט 212 מיליארד דולר. לפיכך, העובדה שביטקוין נהנה משווי גבוה משמעותית מ-Litecoin היא כשלעצמה לא הפתעה, בהתחשב בכך שהביטקוין הוא כל כך הרבה. גדול יותר מכל שאר המטבעות הדיגיטליים הקיימים בשלב זה.
הפצה
עוד אחד מההבדלים העיקריים בין ביטקוין ללייטקוין נוגע למספר הכולל של מטבעות שכל מטבע קריפטו יכול לייצר. זה המקום שבו Litecoin מייחד את עצמו. רשת הביטקוין לעולם לא יכולה לעלות על 21 מיליון מטבעות, ואילו Litecoin יכול להכיל עד 84 מיליון מטבעות.
בתיאוריה, זה נשמע כמו יתרון משמעותי עבור Litecoin, אבל השפעותיו בעולם האמיתי עשויות בסופו של דבר להתברר כזנחות. הסיבה לכך היא שגם ביטקוין וגם לייטקוין ניתנים לחלוקה לסכומים כמעט אינסופיים. למעשה, הכמות המינימלית של ביטקוין הניתן להעברה היא מאה מיליון הביטקוין (0.00000001 ביטקוין) המכונה "סאטושי" אחד.
לפיכך, למשתמשים בכל אחד מהמטבעות לא יהיה קושי לרכוש מוצרים או שירותים במחירים נמוכים, ללא קשר לגובה המחיר הכללי של ביטקוין בודד או לייטקוין בודד.
חשוב לדעת: המספר הגדול יותר של מטבעות מקסימום של Litecoin עשוי להציע יתרון פסיכולוגי על ביטקוין, בשל המחיר הנמוך יותר ליחידה בודדת.
בנובמבר 2013, בכיר IBM, ריצ'רד בראון, העלה את הסיכוי שחלק מהמשתמשים עשויים להעדיף לבצע עסקאות ביחידות שלמות ולא בשברירי יחידה, יתרון פוטנציאלי ל-Litecoin. אולם אפילו בהנחה שזה נכון, הבעיה עשויה להיפתר באמצעות פשוטות שינויים בתוכנה שהוכנסו בארנקים הדיגיטליים דרכם מתבצעות עסקאות ביטקוין.
כפי שטריסטן וינטרס מציין במאמר של מגזין ביטקוין, "הפסיכולוגיה של העשרונים", ארנקי ביטקוין פופולריים כגון Coinbase ו-Trezor כבר מציעים את האפשרות להציג את ערך הביטקוין במונחים של מטבעות רשמיים (או פיאט) כמו הדולר האמריקאי. זה יכול לעזור לעקוף את הסלידה הפסיכולוגית מעיסוק בשברים.
מהירות עסקה
למרות שמבחינה טכנית עסקאות מתרחשות באופן מיידי הן ברשתות הביטקוין והן ברשתות ה-Litecoin, נדרש זמן עד שעסקאות אלו יאושרו על ידי משתתפי רשת אחרים. Litecoin נוסד במטרה לתעדף את מהירות העסקאות, וזה הוכיח יתרון ככל שגדל בפופולריות.
על פי נתונים מ-Blockchain.com, זמן אישור העסקה הממוצע של רשת הביטקוין (הזמן שלוקח לבלוק לאימות ולהוסיף לבלוקצ'יין) הוא כרגע קצת פחות מתשע דקות לעסקה, אם כי זה יכול להשתנות במידה רבה כאשר התעבורה גבוהה .הנתון המקביל עבור Litecoin הוא בערך 2.5 דקות.
באופן עקרוני, ההבדל הזה בזמן האישור יכול להפוך את Litecoin לאטרקטיבי יותר עבור סוחרים. לדוגמה, סוחר שמוכר מוצר בתמורה לביטקוין יצטרך להמתין כמעט פי ארבעה כדי לאשר את התשלום כאילו אותו מוצר נמכר בתמורה ללייטקוין. מצד שני, סוחרים יכולים תמיד לבחור לקבל עסקאות מבלי לחכות לאישור כלשהו. האבטחה של עסקאות אפס אישור כאלה היא נושא לוויכוח מסוים
אלגוריתם
ללא ספק ההבדל הטכני הבסיסי ביותר בין ביטקוין ללייטקוין הוא האלגוריתמים ההצפנה השונים שהם משתמשים בהם. ביטקוין עושה שימוש באלגוריתם SHA-256 הוותיק, ואילו Litecoin עושה שימוש באלגוריתם חדש יחסית המכונה Scrypt.
המשמעות המעשית העיקרית של האלגוריתמים השונים הללו היא השפעתם על תהליך כריית מטבעות חדשים. גם בביטקוין וגם בלייטקוין, תהליך אישור העסקאות דורש כוח מחשוב משמעותי. חלק מחברי רשת המטבעות, המכונים כורים, מקצים את משאבי המחשוב שלהם למען אישור עסקאות של משתמשים אחרים. בתמורה לכך, כורים אלה מתוגמלים על ידי רווחים של יחידות של המטבע שהם כרו.
SHA-256 נחשב בדרך כלל לאלגוריתם מורכב יותר מ-Scrypt, ובו בזמן מאפשר מידה רבה יותר של עיבוד מקביל. כתוצאה מכך, כורי ביטקוין השתמשו בשנים האחרונות בשיטות מתוחכמות יותר ויותר לכריית ביטקוין בצורה יעילה ככל האפשר. השיטה הנפוצה ביותר לכריית ביטקוין מורכבת משימוש במעגלים משולבים ספציפיים ליישום (ASIC).
אלו הן מערכות חומרה שבניגוד למעבדי המעבד וה-GPU הפשוטים שהגיעו לפניהן, ניתן להתאים במיוחד לכריית ביטקוין. ההשלכה המעשית של זה הייתה שכריית ביטקוין הפכה יותר ויותר מחוץ להישג יד עבור המשתמש היומיומי, אלא אם אותו אדם מצטרף למאגר כרייה.
Scrypt, לעומת זאת, תוכנן להיות פחות רגיש לסוגי פתרונות החומרה המותאמים אישית המופעלים בכרייה מבוססת ASIC. זה הוביל פרשנים רבים לראות במטבעות קריפטוגרפיים מבוססי Scrypt כמו Litecoin כנגישים יותר למשתמשים המעוניינים גם להשתתף ברשת ככורים. בעוד שחברות מסוימות הביאו את Scrypt ASICs לשוק, החזון של Litecoin של כרייה נגישה יותר הוא עדיין מציאות, שכן חלק ניכר מכריית Litecoin עדיין מתבצע באמצעות CPUs או GPUs של כורים.
שאלות נפוצות
בהתחשב בכל השיגעון סביב המחירים ושווי השוק שלו, אולי נראה שליטקוין קיים בעיקר כדי לקנות ולמכור הלוך ושוב, כדי לפרפראזה את בדיחת הסוחרים הישנים על פולי סויה. למעשה, לייטקוין – כמו כל מטבעות הקריפטו – הוא סוג של כסף דיגיטלי. אז זה יכול לשמש אנשים ומוסדות לרכישת דברים ולהעברת כספים בין חשבונות.
המהירות היחסית והזול שלו הופכים אותו לאידיאלי עבור עסקאות יומיומיות קטנות יותר. המשתתפים פועלים ישירות, ללא שימוש במתווך כמו בנק, חברת כרטיסי אשראי או שירות עיבוד תשלומים.
אתה יכול להמיר ליטקוין לביטקוין, ולהיפך – בדומה לאופן שבו אתה יכול להחליף מטבעות פיאט, כמו החלפת דולרים לפאונדות, או ין ליורו. מכיוון ששניהם מטבעות קריפטוגרפיים מובילים ונוזליים מאוד, בדרך כלל אין בעיה להחליף אחד בשני.
כדי לעשות זאת, אתה צריך שיהיה לך חשבון עם פלטפורמת מסחר או חליפין או אפליקציית מסחר במטבעות קריפטוגרפיים. הסכום שתקבל בהמרה תלוי, כמובן, במחירים העדכניים לכל מטבע.
חשוב להבין המרת מטבעות קריפטוגרפיים מכיוון שאינך יכול לשלוח לייטקוין לכתובת ביטקוין — גם אם זה נמצא באותו ארנק — ולהיפך. אם תעשה זאת, הכסף יאבד. שחזור עשוי להיות אפשרי אם יש לך גיבויים ראשוניים עבור המפתחות המאפשרים לך לגשת לחשבון שלך, אבל זה קשה.
האם לייטקוין יוכל לעקוף אי פעם את ביטקוין כמטבע הקריפטו מספר אחת היא עניין של ספקולציות. ביטקוין נשאר הכסף הדיגיטלי המקורי, ובעיני רבים, שמו הוא שם נרדף למטבע קריפטוגרפי באופן כללי – למעשה מונח כללי, כמו שקלינקס הוא לרקמות פנים.
אם כל קריפטו אחר היה מפיל את הביטקוין מהכס, Ethereum (המספר הנוכחי) או אחד המטבעות האחרים בדירוג גבוה יותר עשויים להיות מועמדים סבירים יותר. ובכל זאת, כמה אנליסטים אוהבים את היסודות של Litecoin. "לייטקוין יכול לעבד עסקאות מהר יותר מביטקוין, וזמן החסימה המהיר יותר שלו מצביע על כך שהוא יכול להתמודד עם יותר קיבולת מביטקוין", כתב בוחר המניות שון וויליאמס במאמר מ-2018 עבור The Motley Fool, והוסיף "בהחלט יש לו את הכלים לדחוף. הצידה את הביטקוין והפך לאמצעי החליפין המוביל עבור משתמשי מטבעות דיגיטליים."
בעוד שביטקוין ולייטקוין עשויים, יחסית, להיות הזהב והכסף של תחום המטבעות הקריפטוגרפיים כיום, ההיסטוריה הראתה שהסטטוס קוו במגזר המהיר ועדיין מתפתח יכול להשתנות אפילו בעוד כמה חודשים. נותר לראות אם המטבעות הקריפטו שהכרנו ישמרו על קומתם בחודשים ובשנים הקרובות.