fbpx

מה זה בלוקצ׳ין?

טכנולוגית בלוקצ׳ין
תוכן עניינים

טכנולוגיית בלוקצ'יין מוגדרת בצורה הפשוטה ביותר כפנקס חשבונות מבוזר המתעד את מקורו של נכס דיגיטלי.

על ידי עיצוב מובנה, הנתונים בבלוקצ'יין אינם ניתנים לשינוי, מה שהופך אותו לשבש לגיטימי עבור תעשיות כמו תשלומים, אבטחת סייבר ושירותי בריאות. המדריך שלנו ידריך אותך במה מדובר, כיצד נעשה בו שימוש וההיסטוריה שלו.

מה זה בלוקצ׳ין?

בלוקצ'יין, המכונה לעתים טכנולוגיית לדג'ר מבוזרת (DLT), הופכת את ההיסטוריה של כל נכס דיגיטלי לבלתי ניתנת לשינוי ושקופה באמצעות שימוש בביזור וגיבוב קריפטוגרפי.

אנלוגיה פשוטה להבנת טכנולוגיית הבלוקצ'יין היא Google Doc. כאשר אנו יוצרים מסמך ומשתפים אותו עם קבוצת אנשים, המסמך מופץ ולא מועתק או מועבר.

כך נוצרת שרשרת הפצה מבוזרת המעניקה לכולם גישה למסמך בו-זמנית. אף אחד לא ננעל בחוץ בהמתנה לשינויים מגורם אחר, בעוד שכל השינויים במסמך מתועדים בזמן אמת, מה שהופך את השינויים לשקופים לחלוטין.

כמובן, בלוקצ'יין מסובך יותר מ-Google Doc, אבל האנלוגיה הולמת כי היא ממחישה שלושה רעיונות קריטיים של הטכנולוגיה:

  • בלוקצ'יין הוא מסד נתונים המאחסן בלוקים מוצפנים של נתונים ואז משרשר אותם יחדיו כדי ליצור מקור אמת כרונולוגי יחיד עבור הנתונים
  • נכסים דיגיטליים מופצים במקום מועתקים או מועברים, ויוצרים תיעוד בלתי משתנה של נכס
  • הנכס מבוזר, המאפשר גישה מלאה בזמן אמת ושקיפות לציבור
  • ספר חשבונות שקוף של שינויים שומר על שלמות המסמך, מה שיוצר אמון בנכס.
  • אמצעי האבטחה הטבועים של בלוקצ'יין ופנקס החשבונות הציבוריים הופכים אותו לטכנולוגיה מובילה כמעט לכל מגזר בודד

בלוקצ'יין היא טכנולוגיה מבטיחה ומהפכנית במיוחד מכיוון שהיא מסייעת בהפחתת סיכונים, מבטלת הונאה ומביאה לשקיפות בצורה ניתנת להרחבה עבור אינספור שימושים.

איך עובדת טכנולוגית בלוקצ׳ין?

Blockchain מורכב משלושה מושגים חשובים: בלוקים, צמתים וכורים.

בלוקים

כל שרשרת מורכבת ממספר בלוקים ולכל בלוק שלושה אלמנטים בסיסיים:

  • הנתונים בבלוק.
  • מספר שלם של 32 סיביות הנקרא nonce. ה-nonce נוצר באופן אקראי כאשר בלוק נוצר, אשר לאחר מכן יוצר Hash של כותרת בלוק.
  • ה-hash הוא מספר של 256 סיביות המחובר ל-nonce. זה חייב להתחיל עם מספר עצום של אפסים (כלומר, להיות קטן ביותר).

כאשר הבלוק הראשון של שרשרת נוצר, nonce מייצר את ה-hash ההצפנה. הנתונים בבלוק נחשבים חתומים וקשורים לנצח ל-nonce ו-hash אלא אם כן הם ממוקשים.

כורים

כורים יוצרים בלוקים חדשים בשרשרת באמצעות תהליך שנקרא כרייה.

בבלוקצ'יין לכל בלוק יש את ה-nonce וה-hash הייחודיים שלו, אבל גם מתייחס ל-hash של הבלוק הקודם בשרשרת, ולכן כריית בלוק לא קלה, במיוחד ברשתות גדולות.

כורים משתמשים בתוכנה מיוחדת כדי לפתור את בעיית המתמטיקה המורכבת להפליא של מציאת nonce שמייצר hash מקובל. מכיוון שה-nonce הוא רק 32 סיביות וה-hash הוא 256, ישנם בערך ארבעה מיליארד שילובי nonce-hash אפשריים שיש לכרות לפני שיימצא הנכון. כשזה קורה, אומרים שכורים מצאו את ה"גולדן נונס" והגוש שלהם מתווסף לשרשרת.

ביצוע שינוי לכל בלוק מוקדם יותר בשרשרת מחייב כרייה מחדש לא רק של הבלוק עם השינוי, אלא את כל הבלוקים שבאים לאחר מכן. זו הסיבה שקשה מאוד לתפעל את טכנולוגיית הבלוקצ'יין. חשבו על זה כעל "בטיחות במתמטיקה", שכן מציאת נונסות זהב דורשת כמות עצומה של זמן וכוח מחשוב.

כאשר בלוק נכרה בהצלחה, השינוי מתקבל על ידי כל הצמתים ברשת והכורה מתוגמל כלכלית.

צמתים

אחד המושגים החשובים ביותר בטכנולוגיית הבלוקצ'יין הוא ביזור. אף מחשב או ארגון אחד לא יכול להיות הבעלים של השרשרת. במקום זאת, זהו ספר חשבונות מבוזר דרך הצמתים המחוברים לשרשרת. צמתים יכולים להיות כל סוג של מכשיר אלקטרוני ששומר על עותקים של הבלוקצ'יין ושומר על תפקוד הרשת.

לכל צומת יש עותק משלו של הבלוקצ'יין והרשת חייבת לאשר באופן אלגוריתמי כל בלוק חדש שנכרה כדי שהשרשרת תהיה מעודכנת, מהימנה ואומתת. מכיוון ש-blockchains הם שקופים, כל פעולה בספר החשבונות ניתנת לבדיקה ולצפייה בקלות. לכל משתתף ניתן מספר זיהוי אלפאנומרי ייחודי המציג את העסקאות שלו.

שילוב של מידע ציבורי עם מערכת של בדיקות ואיזונים עוזר לבלוקצ'יין לשמור על שלמות ויוצר אמון בין המשתמשים. בעיקרו של דבר, ניתן להתייחס ל-blockchains כעל יכולת הרחבה של אמון באמצעות טכנולוגיה.

מטבעות קריפטו: תחילת העלייה הטכנולוגית של בלוקצ'יין

השימוש הידוע ביותר של בלוקצ'יין (ואולי השנוי ביותר במחלוקת) הוא במטבעות קריפטוגרפיים. מטבעות קריפטו הם מטבעות דיגיטליים (או אסימונים), כמו ביטקוין, Ethereum או Litecoin, שניתן להשתמש בהם כדי לקנות סחורות ושירותים. בדיוק כמו צורה דיגיטלית של מזומן, ניתן להשתמש בקריפטו כדי לקנות הכל מארוחת הצהריים שלך ועד הבית הבא שלך. שלא כמו מזומן, קריפטו משתמש בבלוקצ'יין כדי לשמש גם כפנקס ציבורי וגם כמערכת אבטחה קריפטוגרפית משופרת, כך שעסקאות מקוונות תמיד מתועדות ומאובטחות.

איך עובד CRYPTOCURRENCY?

מטבעות קריפטו הם מטבעות דיגיטליים המשתמשים בטכנולוגיית בלוקצ'יין כדי לתעד ולאבטח כל עסקה. מטבע קריפטוגרפי (לדוגמה, ביטקוין) יכול לשמש כצורה דיגיטלית של מזומן לתשלום עבור כל דבר, החל מחפצים יומיומיים ועד לרכישות גדולות יותר כמו מכוניות ובתים. ניתן לקנות אותו באמצעות אחד מכמה ארנקים דיגיטליים או פלטפורמות מסחר, ולאחר מכן להעביר אותו דיגיטלית עם רכישת פריט, כאשר הבלוקצ'יין מתעד את העסקה ואת הבעלים החדש. המשיכה של מטבעות קריפטוגרפיים היא שהכל נרשם בספר חשבונות ציבורי ומאובטח באמצעות קריפטוגרפיה, מה שהופך רישום בלתי ניתן להפרכה, חותמת זמן ומאובטח של כל תשלום.

נכון להיום, ישנם כ-6,700 מטבעות קריפטוגרפיים בעולם בעלי שווי שוק כולל של כ-1.6 טריליון דולר, כאשר ביטקוין מחזיק ברוב הערך. האסימונים הללו הפכו פופולריים להפליא במהלך השנים האחרונות, כאשר ביטקוין אחד שווה 60,000 דולר. הנה כמה מהסיבות העיקריות לכך שכולם פתאום שמים לב למטבעות קריפטוגרפיים:

  • האבטחה של בלוקצ'יין הופכת את הגניבה להרבה יותר קשה מכיוון שלכל מטבע קריפטוגרפי יש מספר זיהוי בלתי ניתן להפרכה שלו שמוצמד לבעלים אחד.
  • קריפטו מפחיתה את הצורך במטבעות מותאמים אישית ובבנקים מרכזיים- בעזרת בלוקצ'יין ניתן לשלוח קריפטו לכל מקום ולכל אחד בעולם ללא צורך בהחלפת מטבעות או ללא הפרעות מהבנקים המרכזיים.
  • מטבעות קריפטו יכולים להפוך אנשים מסוימים לעשירים- ספקולנטים העלו את מחיר הקריפטו, במיוחד ביטקוין, ועזרו לכמה מאמצים מוקדמים להפוך למיליארדרים. האם זה באמת חיובי עדיין לא ניתן לראות, מכיוון שחלק מהפורקים מאמינים שלספקולנטים אין בראש היתרונות ארוכי הטווח של קריפטו.
  • יותר ויותר תאגידים גדולים מגיעים לרעיון של מטבע דיגיטלי מבוסס בלוקצ'יין לתשלומים. בפברואר 2021, טסלה הודיעה כי תשקיע 1.5 מיליארד דולר בביטקוין ותקבל אותו כתשלום עבור המכוניות שלהם.

כמובן, ישנם טיעונים לגיטימיים רבים נגד מטבעות דיגיטליים מבוססי בלוקצ'יין. ראשית, קריפטו אינו שוק מוסדר במיוחד. ממשלות רבות מיהרו לקפוץ לקריפטו, אך למעטות יש מערכת תקיפה של חוקים מקודדים לגבי זה. בנוסף, קריפטו הוא הפכפך להפליא בגלל אותם ספקולנטים שהוזכרו לעיל. בשנת 2016, מחיר הביטקוין היה בסביבות 450 דולר לאסימון. לאחר מכן הוא קפץ לכ-16,000 דולר לאסימון ב-2018, ירד לכ-3,100 דולר, ולאחר מכן עלה ליותר מ-60,000 דולר. חוסר יציבות גרם לחלק מהאנשים להתעשר מאוד, בעוד שרובם עדיין איבדו אלפים.

האם מטבעות דיגיטליים הם העתיד או לא נותר לראות. לעת עתה, נראה שהעלייה המטאורית של הבלוקצ'יין מתחילה להשתרש במציאות יותר מאשר הייפ טהור. למרות שהוא עדיין מתקדם בתחום החדש לחלוטין והחקרני הזה, הבלוקצ'יין מראה גם הבטחה מעבר לביטקוין.

מעבר לביטקוין: Ethereum Blockchain

במקור נוצרה כמערכת החשבונות האולטרה-שקופה עבור ביטקוין, בלוקצ'יין כבר מזמן מזוהה עם מטבעות קריפטוגרפיים, אך השקיפות והאבטחה של הטכנולוגיה זכו לאימוץ הולך וגובר במספר תחומים, שרבים מהם ניתן לייחס להתפתחות של הבלוקצ'יין של Ethereum.

בסוף 2013, המפתח הרוסי-קנדי Vitalik Buterin פרסם נייר לבן שהציע פלטפורמה המשלבת פונקציונליות בלוקצ'יין מסורתית עם הבדל מרכזי אחד: ביצוע קוד מחשב. כך נולד פרויקט האת'ריום.

Ethereum blockchain מאפשר למפתחים ליצור תוכניות מתוחכמות שיכולות לתקשר אחד עם השני ב-blockchain.

טוקנים

מתכנתי Ethereum יכולים ליצור אסימונים לייצג כל סוג של נכס דיגיטלי, לעקוב אחר הבעלות שלו ולבצע את הפונקציונליות שלו על פי קבוצה של הוראות תכנות.

אסימונים יכולים להיות קבצי מוזיקה, חוזים, כרטיסים להופעה או אפילו תיעוד רפואי של מטופל. לאחרונה, Tokens Non-Fungible (NFTs) הפכו לזעם. NFTs הם אסימונים ייחודיים מבוססי בלוקצ'יין המאחסנים מדיה דיגיטלית (כמו סרטון, מוזיקה או אמנות). לכל NFT יש את היכולת לאמת את האותנטיות, היסטוריית העבר והבעלות הבלעדית על פיסת המדיה הדיגיטלית. NFTs הפכו פופולריים במיוחד מכיוון שהם מציעים לגל חדש של יוצרים דיגיטליים את היכולת לקנות ולמכור את היצירות שלהם, תוך קבלת אשראי ראוי ונתח הוגן מהרווחים.

שימושים חדשים בבלוקצ'יין הרחיבו את הפוטנציאל של טכנולוגיית הספרים לחדור למגזרים אחרים כמו מדיה, ממשלה ואבטחת זהות. אלפי חברות חוקרות ומפתחות כיום מוצרים ומערכות אקולוגיות הפועלות במלואן על הטכנולוגיה המתפתחת.

Blockchain מאתגר את הסטטוס קוו הנוכחי של חדשנות בכך שהוא מאפשר לחברות להתנסות בטכנולוגיה פורצת דרך כמו הפצת אנרגיה עמית לעמית או טפסים מבוזרים עבור מדיה חדשותית. בדומה להגדרה של בלוקצ'יין, השימושים במערכת החשבונות יתפתחו רק ככל שהטכנולוגיה תתפתח.

אפליקציות BLOCKCHAIN
ל-Blockchain יש כמות כמעט אינסופית של יישומים כמעט בכל ענף. ניתן ליישם את טכנולוגיית הספרים כדי לעקוב אחר הונאה בפיננסים, לשתף באופן מאובטח רשומות רפואיות של מטופלים בין אנשי מקצוע בתחום הבריאות ואפילו לפעול כדרך טובה יותר לעקוב אחר קניין רוחני בעסקים וזכויות מוזיקה לאמנים.

היסטורית בלוקצ׳ין

למרות שבלוקצ'יין היא טכנולוגיה חדשה, היא כבר מתהדרת בהיסטוריה עשירה ומעניינת. להלן ציר זמן קצר של כמה מהאירועים החשובים והבולטים ביותר בפיתוח הבלוקצ'יין.

2008 סאטושי נקמוטו, שם בדוי לאדם או קבוצה, מפרסם את "ביטקוין: מערכת מזומנים אלקטרונית עמית לעמית".
2009
עסקת הביטקוין (BTC) המוצלחת הראשונה מתרחשת בין מדען המחשב האל פיני לסאטושי נקמוטו המסתורי.
2010
המתכנת מפלורידה, Laszlo Hanycez, משלים את הרכישה הראשונה אי פעם באמצעות ביטקוין – שתי פיצות של פאפא ג'ון. Hanycez העביר 10,000 BTC's, בשווי של כ-60 דולר באותה עת. היום זה שווה 80 מיליון דולר.
שווי השוק של ביטקוין עולה באופן רשמי על מיליון דולר.
2011
1 BTC = $1USD, נותן שוויון מטבעות קריפטוגרפיים עם הדולר האמריקאי.
Electronic Frontier Foundation, Wikileaks וארגונים אחרים מתחילים לקבל ביטקוין כתרומות.

2012
בלוקצ'יין ומטבעות קריפטוגרפיים מוזכרים בתוכניות טלוויזיה פופולריות כמו האישה הטובה, שמזריקים את הבלוקצ'יין לתרבות הפופ.
מגזין ביטקוין שהושק על ידי מפתח הביטקוין המוקדם Vitalik Buterin.
2013
שווי השוק של BTC עלה על מיליארד דולר.
הביטקוין הגיע ל-$100/BTC בפעם הראשונה.
Buterin מפרסם מאמר "Ethereum Project" המציע כי לבלוקצ'יין יש אפשרויות נוספות מלבד ביטקוין (למשל, חוזים חכמים).

2014
חברת המשחקים Zynga, The D Las Vegas Hotel ו-Overstock.com כולם מתחילים לקבל ביטקוין כתשלום.
פרויקט Ethereum של Buterin ממומן באמצעות הצעת מטבעות ראשונית (ICO) המגייסת מעל 18 מיליון דולר ב-BTC ופותחת אפיקים חדשים לבלוקצ'יין.
R3, קבוצה של למעלה מ-200 חברות בלוקצ'יין, הוקמה כדי לגלות דרכים חדשות שבהן ניתן ליישם בלוקצ'יין בטכנולוגיה.
PayPal מכריזה על שילוב ביטקוין.
2015
מספר הסוחרים שמקבלים BTC עולה על 100,000.
נאסד"ק וחברת הבלוקצ'יין של סן פרנסיסקו Chain חוברות יחד כדי לבדוק את הטכנולוגיה למסחר במניות בחברות פרטיות.
2016
ענקית הטכנולוגיה IBM מכריזה על אסטרטגיית בלוקצ'יין לפתרונות עסקיים מבוססי ענן.
ממשלת יפן מכירה בלגיטימיות של בלוקצ'יין ומטבעות קריפטוגרפיים.

2017
הביטקוין מגיע ל-$1,000/BTC בפעם הראשונה.
שווי השוק של מטבעות קריפטו מגיע ל-150 מיליארד דולר.
מנכ"ל JP Morgan, ג'יימי דימון, אומר שהוא מאמין בבלוקצ'יין כטכנולוגיה עתידית, מה שנותן למערכת החשבונות הצבעת אמון מוול סטריט.
הביטקוין מגיע לשיא של כל הזמנים ב-$19,783.21/BTC.
דובאי מכריזה שהממשלה שלה תהיה מופעלת בלוקצ'יין עד 2020.
2018
פייסבוק מתחייבת להקים קבוצת בלוקצ'יין וגם רומזת על האפשרות ליצור מטבע קריפטוגרפי משלה.
IBM מפתחת פלטפורמה בנקאית מבוססת בלוקצ'יין עם בנקים גדולים כמו סיטי וברקליס.

2019
נשיא סין ג'י שינפינג מאמץ בפומבי את הבלוקצ'יין כשהבנק המרכזי של סין מכריז שהוא עובד על מטבע קריפטוגרפי משלו
מנכ"ל טוויטר אנד סקוור, ג'ק דורסי, מכריז כי סקוור תעסיק מהנדסי בלוקצ'יין שיעבדו על תוכניות הקריפטו העתידיות של החברה
בורסת ניו יורק (NYSE) מכריזה על הקמת Bakkt – חברת ארנק דיגיטלי הכוללת מסחר בקריפטו
2020
ביטקוין מגיע כמעט ל-30,000 דולר עד סוף 2020
PayPal מכריזה שתאפשר למשתמשים לקנות, למכור ולהחזיק מטבעות קריפטוגרפיים
איי בהאמה הופכת למדינה הראשונה בעולם שהשיקה את המטבע הדיגיטלי של הבנק המרכזי שלה, המכונה כיאה "דולר החול".
Blockchain הופך לשחקן מפתח במאבק נגד COVID-19, בעיקר לאחסון מאובטח של נתוני מחקר רפואי ומידע על מטופלים

כתבות נוספות
שוקלים לרכוש שילוט לעסק שלכם ולא יודעים האם זה משתלם? הכנו עבורכם רשימה של 5 יתרונות למה כדאי שתרכשו שלט לעסק שיקדם אותו מעל המתחרים.

הסיבות המובילות מדוע שילוט לעסק חשוב

כדי להבטיח את ההצלחה והצמיחה של העסק שלך, בחירת אסטרטגיות השיווק והפרסום הנכונות היא קריטית. שילוט הוא בין הכלים השיווקיים החיוניים שתוכלו להשקיע בהם עבור

איך שירותי טלמרקטינג יכולים לעזור לנו למנף את העסק לשפר שירות לקוחות ולהנות מייעול תהליכים ברמה הגבוהה ביותר.

10 היתרונות של טלמרקטינג

1. טלמרקטינג חסכוני וגמיש השימושים השונים של טלמרקטינג כוללים יצירת לידים וקידום מוצרים. יתר על כן, אתה יכול להשתמש בו לביצוע סקרים ומחקרי שוק או

מה זה API? ראשי תיבות של ממשק תכנות יישומים, שהוא סט של הגדרות ופרוטוקולים לבנייה ושילוב של תוכנות יישומים.

מה זה API?

מה זה API? ראשי תיבות של ממשק תכנות יישומים, שהוא סט של הגדרות ופרוטוקולים לבנייה ושילוב של תוכנות יישומים. איך ממשקי API עובדים? ממשקי API

רכישת ארנק